Aquest servei és prestat pels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), públics o concertats, organitzats com a xarxa assistencial sectoritzada i repartits per tot el territori de Catalunya.
És un servei universal, públic i gratuït per a les famílies.
El CDIAP Spai Tr3s atén la població infantil i les seves famílies, des de la concepció i fins als sis anys.
L’atenció precoç a Catalunya és un servei sectoritzat i l’àmbit territorial d’actuació del CDIAP Spai Tr3s és el municipi de Parets del Vallès. És necessari estar empadronat al mateix municipi.
Aquesta activitat va destinada a atendre els infants, des de la concepció i fins als sis anys, que presenten dificultats i/o trastorns en el seu desenvolupament o que estan en situació de risc de partir-los, i a les seves famílies.
Per tal de contribuir a millorar la seva qualitat de vida, treballem des d’un model interdisciplinari, tenint en compte tant la prevenció, la detecció precoç, el diagnòstic i la intervenció terapèutica. Aquest model implica la coordinació i cooperació amb la xarxa de salut, d’educació i serveis socials, així com el desenvolupament de tasques d’assessorament, formació, docència i recerca.
En aquesta tasca interdisciplinària i especialitzada en el desenvolupament de l’infant, hi conflueixen les disciplines següents: neurologia, fisioteràpia, psicologia, treball social i logopèdia. Totes elles accentuen la importància de la prevenció i del caràcter precoç de la intervenció per afavorir l’enfortiment dels recursos propis de les famílies i la seva capacitat de resiliència. Durant les primeres etapes de la vida hi ha una gran plasticitat i possibilitat de canvis, tant respecte de l’organització neuronal i psíquica com de la relació amb el seu entorn cuidador.
Destaquem l’accent en:
· Atenció a l’infant i la seva família. Atenció que contempla el desenvolupament de l’infant de forma integral. Entenem l’infant amb la seva singularitat i donem especial importància a les relacions i vincles afectius amb el seu entorn.
· Arrelament en el territori. Més enllà de les coordinacions habituals amb els equips i els professionals d’altres àmbits, el nostre equip manté una voluntat de participació en les polítiques locals que vetllen per l’atenció a la petita infància.
· Formació continuada dins l’equip. La formació se sosté en diferents activitats: supervisions individuals i/o grupals, sessions clíniques, grups de treball i sessions formatives. Disposem d’un pla de formació anual.
També el respecte entre les persones del nostre equip, entenent a cada professional com a persona única, facilitant el benestar laboral i preservant la conciliació familiar.
RIGUROSITAT I TRANSPARÈNCIA
El nostre model de treball està basat en el rigor professional i en un model d’excel·lència. Disposem de processos d’avaluació contínua que ens ajuden a revisar i millorar la nostra tasca. Donem molta importància a la formació continuada per millorar les competències professionals.
El nostre model de treball està basat en la transparència i el consens de totes les intervencions amb la família, ja que la família és la protagonista del procés terapèutic.
EL COMPROMÍS I L’EQUIP
El nostre equip està format per persones compromeses i implicades en la feina que fem i conscients de la rellevància d’aquesta. El rigor en la nostra tasca la complementem amb la delicadesa i sensibilitat que requereix treballar amb famílies que tenen infants amb dificultats i que passen per situacions de gran patiment.
L’equip esdevé un pilar imprescindible de treball conjunt, que afavoreix la reflexió al voltant de la tasca que fem, i un important mecanisme de contenció emocional i professional.